Oefentherapie Eindhoven

FAT techniek (bij Myofasciale pijn) en Gua Sha

 

Massage

Voor klassieke massage behandelingen verwijs ik je naar masseurs in Eindhoven

GUA SHA en FAT techniek bij het behandelen van Myofasciale pijn

Gua Sha (schrapen) therapie is een diepte specialisatie (de Fascia) bij het behandelen van (spier)klachten en Triggerpoints binnen de oefentherapeutische behandeling. Het lijkt op de  FAT techniek (Fascial Abrasion= spiervlies schaven) die door de fysiotherapie wordt toegepast maar is niet het zelfde. ( fysiologie uitleg).
Als Oefentherapeut werk ik met de MyoFasciale Triggerpoint methode van Clair Davies en de FAT (Fascial Abrasion Techniek) techniek en gebruik hierbij de Gua Sha (schraap therapie). Het behandelen van de Fascia (het vlies om de spieren) doe ik met mijn diepte specialisatie de Guasha techniek. Mensen met een vastzittende schouder of de diagnose Frozen Shoulder hebben opvallend vaak baat bij Guasha.
Wil je vooraf informatie of twijfel je of ik iets voor je kan betekenen, of heb je een vraag?….bel 0402461026 of mail mij info@oefentherapieeindhoven.nl

Het doel is hetzelfde bij het behandelen van pijn in de spieren en de gewrichten

Zowel van de Gua sha techniek (schraap therapie) als de FAT techniek is het doel

  • afvalstoffen wegwerken / afvoeren
  • doorbloeding verbeteren
  • de zuurstofopname vergroten
  • de beweeglijkheid verbeteren, u kunt soepeler bewegen.

Linda den Otter. Triggerpoints

Het verschil tussen Gua Sha en FAT techniek

Wanneer men filmpjes bekijkt op you tube van Guasha en de FAT techniek ( IASTM ) zal je veel overeenkomsten zien.  Ze worden vaak door elkaar genoemd en gebruikt.

De schraper die gebruikt wordt zoals de Jade steen bij Gua Sha ziet er anders uit dan de keramische schraper bij de FAT techniek. Ook de manier waarop men de schraper aanzet op de huid en de manier waarop de schraper wordt gebruikt.

Gua Sha is een “trek-techniek”, het is een meer glijdende beweging en men gebruikt als tussenstof olie.
De FAT techniek is een “duw-techniek”, je hebt weerstand en grip van het te behandelen oppervlak (de huid) nodig en daarom gebruikt men als tussenstof een wax. Ook het effect tussen de twee schraap technieken is totaal anders; Gua sha kan een heftige en intensieve uitwerking hebben die zowel mentaal als fysiek kan aangrijpen. De FAT techniek heeft een veel mildere en zachtere uitwerking maar is ook zeker effectief.

De FAT techniek (fascia) en de Gua Sha techniek werken beiden ook nog op het losmaken van onderliggende lagen en bevorderen van de beweeglijkheid.

Beide technieken werken het beste in combinatie met rekoefeningen en houdingcorrecties.
Voor uitgebreide Gua Sha behandelingen kun je ook terecht bij het Guasha Centrum Santai in Helmond of raadpleeg het therapeutenregister die opgeleid zijn bij  Santai Gua Sha. Ook bij spanningsklachten en Burn out kan Gua Sha helpen zowel lichamelijk als mentaal.

Guasha / IASTM